geplaatst op 08-12-2017

Hoe groener, hoe beter de luchtkwaliteit

Hoe groener, hoe beter de luchtkwaliteitJaap Bartelds schreef op nu.nl over het belang van planten. Hij interviewde hiervoor Fabio Steijn, eigenaar boominhuis.nl. Volgens Steijn zijn steeds meer mensen zich ervan bewust hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit.

"In steden krijg je te maken met fijnstofproblematiek, er komen steeds meer milieuzones, dieselauto’s gaan in de ban. Scooters vormen steeds vaker een probleem. Maar ook in een keuken komt fijnstof voor. Als bedrijf kun je kiezen voor een balansventilatorsysteem, maar dat heeft veel nadelen: ze vreten stroom en zijn duur in het onderhoud. Voor je het weet zitten er schimmels in het afvoerkanaal. Het plaatsen van planten is beter. Dat geldt ook voor thuis. Een plant haalt CO2 uit de lucht en zet deze om in zuurstof. Zeker in minder goed geventileerde ruimtes doen planten goed. Bepaalde plantensoorten halen zelfs gifstoffen uit de lucht die zijn vrijgekomen. Wat wel belangrijk is: blijf ventileren, anders is de balans tussen CO2 en zuurstof niet goed. Een raam openzetten is genoeg."

Oergevoel

Op de vraag wat planten precies doen met een mens, gaat Steijn terug in de tijd. "De mens bestaat pak 'm beet een miljoen jaar. Daarvan hebben we het overgrote deel in de natuur gewoond. Driehonderd jaar geleden volgde de eerste industriële revolutie. Mensen gingen in steden wonen, begonnen zich in auto’s te verplaatsen en voor we het wisten hadden we glas, staal, beton en plastic om ons heen verzameld. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen gestresst raken. Terug naar een hutje op de hei kunnen we niet meer, maar bij loofbos en gras voelt de mens zich het allerbeste."

"Dus wat doen we dan: we verzamelen groen om ons heen op het werk en in huis. Het is bewezen dat het werkt. De productiviteit en creativiteit gaan omhoog in een groene omgeving." Daarnaast speelt er nog iets mee, namelijk een oergevoel. "We voelen ons lekker tussen planten. Tussen kunstplanten en echte planten zit uiterlijk gezien weinig verschil. Maar toch zeggen mensen onmiddellijk dat ze die nepplanten niet hoeven. Je voelt gewoon aan dat kunstplanten niet leven."

Bron: https://www.nu.nl/wonen/4800822/kracht-van-kamerplanten-groener-beter-luchtkwaliteit.html